Upišite se u bazu

Edukativna radionica – Ekstra djevičanska maslinova ulja i prezentiranje i posluživanje sira u gastronomiji

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije u suradnji sa obrtnicom Marinom Selak, vl. obrta OLIVE & CHEESE PROMOTION organizira edukativnu radionicu o maslinovim uljima te o prezentaciji i posluživanju sireva u gastronomiji.

Radionica će se održati u četvrtak, 04.12.2025.godine u restoranu MUNICIPIUM u Rijeci, Trg 128. brigade HV, s početkom u 10:00 sati.

Broj mjesta je ograničen na 30 sudionika, a prijave su obvezne i zaprimaju se isključivo putem obrasca https://forms.gle/FAvt4zFsbGCpjuZw9

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 EUR po osobi.

Po izvršenoj prijavi za radionicu zaprimiti ćete ponudu za uplatu kotizacije.

Više o predavačici i programu radionice:

Marina Selak, sommelierka je i senzorna analitičarka za maslinovo ulje te certificirana kušačica sira, članica talijanske nacionalne udruge kušača sireva i dugogodišnja suradnica na projektima Gastronaut.

I. dio radionice (trajanje 50 minuta):

Kroz radionicu sudionici će otkriti kako prepoznati kvalitetu maslinovog ulja i razumjeti bogatstvo različitih sorti. Nakon iskustvenog dijela, s novim znanjem i sigurnošću moći će sami procijeniti kvalitetu ulja i oplemeniti vlastito kulinarsko umijeće.

  • Poznavanje kvalitete maslinovih ulja
  • Pravila skladištenja – očuvanje svježine i nutritivne vrijednosti
  • Sljubljivanje s jelima – preporuke korištenja ulja u različitim jelima
  • Kuhanje s maslinovim uljem – praktični savjeti
  • Stručno vođena degustacija – kušanje četiri različita maslinova ulja uz
    profesionalno vođenje i analizu

Pauza (25 minuta)

II. dio radionice (trajanje 50 minuta):

Sudionici će upoznati različite vrste sireva, naučiti pravila degustacije, posluživanja i sljubljivanja s vinima i drugim namirnicama. Nakon radionice moći će pravilno prezentirati sir i razumjeti njegovu gastronomsku ulogu u kulturi stola.

  • Uvod u svijet sira
  • Pravila degustacije
  • Posluživanje i prezentacija – tehnike rezanja, serviranja i dekoriranja
  • Sljubljivanje s vinima i drugim namirnicama – praktični savjeti i primjeri
  • Degustacija sira uz stručno vodstvo – analiza kombinacija i doživljaja okusa

Za svakog sudionika osigurana je degustacija 5 različitih vrsta sireva (hrvatski i svjetski), 4 vrste ekstra djevičanskih maslinovih ulja (Kvarnera i Istre), certificirane degustacijske čaše IOC i podložak za bilješke te kava kod domaćina za vrijeme pauze.

Povezane novosti

Uzmi život u svoje ruke i postani MAJSTOR !
Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02), a mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta, čije je programe donijelo nadležno Ministarstvo gospodarstva. Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a stječu […]
Reakcija na ublažavanje mjera: Obrtnici pozdravljaju nastavak subvencija, ali traže daljnja rasterećenja
Odlukom Vlade Republike Hrvatske, obrtnici nastavljaju biti dijelom mjera ograničenih cijena energenata u devetom paketu mjera, no u smanjenom obujmu. Do relaksacije mjera prosječni računi poduzetnika smanjeni su oko 35 %, a uslijed ublaženih mjera od 1. studenoga 2025. očekuje se prosječna ušteda od 27 %. Ilustracije radi, malim poduzetnicima s potrošnjom od 15.000kWh godišnje […]
5. STRUKON – “Novi pogledi u budućnost” / 10.10.2025. / Novi Vinodolski
U petak, 10.10.2025.godine s početkom u 10:00 sati u Marini Novi, Mel 1b, Novi Vinodolski, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Udruženje obrtnika Grada Novog Vinodolskog pod pokroviteljstvom Grada Novi Vinodolski i Hrvatske obrtničke komore organiziraju 5. STRUKON – strukovnu konferenciju „Novi pogledi u budućnost“. Glavna tema konferencije je burnout kao jedan od najvećih izazova modernog […]